Historia

Historia d’una descoberta: Més de 15 anys d’il·lusions

Fa ara més de 15 anys un veí de Sant Jaume de Llierca va fer corre veus de que a la pista de bàsquet del poble hi hauria una diana, que portarien arcs i es podria provar això de tirar fletxes. Això era la primavera del 2002.

Encara no havien passat 15 dies ja teníem el nom del club triat: POLIGARIS CLUB ARQUERS DE SANT JAUME DE LLIERCA. POLIGARIS ens va semblar que combinava el nostre poble amb el primitivisme de l’arc i les fletxes. “selva poligaria” són restes fòssils vegetals trobades sota les capes de basalt dins el terme de Sant Jaume. Els estatuts redactats i el permís de l’Ajuntament per utilitzar el Centre Cívic com a sala de tir: iniciàvem la nostra història.

Amb els nostres arcs de iniciació cada dimecres ens trobàvem per practicar aquell esport que havíem descobert.

El 2003 ens conviden a participar al Medieval de Besalú. Aquest fet marcaria molt el ideari del club, amb la participació en altres medievals, a més de representar una font de finançament important.

El poc saber fer d’aquells primers dies, la trencadissa de més d’un vidre i de més d’un forat a la paret ens va fer plantejar buscar un lloc alternatiu per practicar el nostre esport. El varem trobar al paratge de Castellà, a la vora del riu Llierca, entre els termes municipals de Sant Jaume de Llierca i d’Argelaguer.

Aire lliure, total disponibilitat de les instal•lacions, dianes, caseta, taules i…. barbacoa. Canvi radical del concepte de club: dissabte esmorzar… desprès tirar fletxes. Amb la disponibilitat d’espai descobrim la modalitat 3D a la que dediquem tota la nostra energia per poder tenir el nostre recorregut de bosc amb les 20 dianes mínimes.

Tres anys de consolidació: augment del numero de socis, diversos arquers competint en la lliga catalana i espanyola aconseguint més d’un podi. Quatre medievals al llarg de l’any. Organització d’una tirada oficial de lliga catalana. Varies tirades socials: de la “dona”, Calçotada, Marató TV3. Participació amb un estand a la Fira d’Entitats d’Olot. Participació a les visites guiades de Besalú.

Un altre dels fets importants en la historia del club va ser l’any 2005 la participació de diversos socis a la Tirada Internacional de Blanquefort: pel nombre de participants, per l’organització, per la disposició dels tirs, per les dianes… des de llavors no hem fallat mai i sempre que s’ha organitzat la tirada els Poligaris hi hem participat. Actualment la amistat entre els dos clubs està plenament consolidada.

L’any 2007 celebrem el cinquè aniversari llogant durant tot un cap de setmana una pista de paintball.

El gener del 2008 organitzem la primera tirada de la lliga catalana de la FCTA, amb una participació de més de 150 arquers. Al llarg d’aquest any 2008 es produeixen tota una sèrie de fets i xocs entre les visions del futur del club i es produeix un trencament profund que porta a la pèrdua d’un número important de socis i de la rescissió del contracte d’arrendament del terreny on teníem les instal•lacions.

Durant tot l’any 2009 ens traslladem a la Vall del Bac a la finca de la Coromina. Tot i el trasbals que significa el trasllat, no es deixen d’organitzar tirades: oficial, social, participar en medievals i aconseguir èxits individuals dels nostres arquers.

El gener del 2010 tornem a organitzar una tirada de la lliga catalana de la FCTA.
La venda de la fincade la Vall del Bac, l’any 2010, ens obligà a un nou trasllat, aquest cop a Tortellà. Terrenys municipals als paratges dels Comuns a la zona denominada “Pedrera Vella”. Antiga zona d’extracció de pedra. Una de les condicions posades per l’ajuntament de Tortellà era el canvi de seu del club que comporta forçosament un canvi de nom: POLIGARIS ARC CLUB.

El 2011 es un any important per el club. Iniciem l’organització del Canoarc. La primera lliga Polivalent amb altres clubs de Girona provant diferents modalitats de tir amb arc. Participem activament en la consolidació del projecte IFAA a Catalunya.

El 2012 agermanaments amb clubs de la província, la fusió amb el Club Arquers del Montseny (que ens permet l’ús de les seves magnífiques instal•lacions de la Serra de Llaers).

La imaginació de tots els socis d’aquest club fa que ens embarquem en projectes nous i ambiciosos: No teníem prou amb fer tirar fletxes des de canoes, si no que del 2013 al 2014 simulem un petit bosc al Pavelló Firal d’Olot i organitzem el 1er Indoor 3D Ciutat d’Olot i del 2015 a l’actualitat al Pavelló d’Argelaguer amb el nom de la Vall del Llierca.
No vull acabar aquest resum d’història del club sense destacar i a les hores agrair l’esforç dels socis i amics per consolidar i tirar endavant aquest club que amb el seu esforç, dedicació, partició en medievals, jornades ” xapuceres”, sempre dins de les seves possibilitats, i il•lusió fa que tots els entrebancs siguin fàcilment superables i que l’esperit POLIGARIS es contagiï a tothom que ens coneix. Gràcies a tots i totes per fer-ho possible.